Een schepen van verbinding, quoi?

Okee, het lijkt alsof ik me enkel focus op welzijn en cultuur. Dat zijn nu eenmaal de sectoren waar ik me professioneel en in mijn vrije tijd mee bezig houd. Maar ik wil me daar niet toe beperken.
Zo ben ik ervan overtuigd dat Herentals wat meer verbinding kan gebruiken, letterlijk en figuurlijk.

De afgelopen 4 jaar werkte ik mee aan een betere busverbinding tussen Morkhoven en Herentals. Door de hervormingen van De Lijn was het op een gegeven ogenblik niet meer mogelijk dat mensen uit Morkhoven goed en comfortabel de bus naar het ziekenhuis konden nemen. Het kostte heel wat moeite, maar samen met onze schepen van mobiliteit Jan Michielsen en collega’s Ludo Van den Broeck en Roald Deckers, konden we een basisverbinding verzekeren. Dat werk is nog niet af. De werking van De Lijn wordt nu verder gestructureerd in vervoerregio’s, en daarin moet de stad het voortouw nemen. We moeten gaan voor betere verbindingen tussen centrum, deelgemeenten, industriegebieden en buitenwijken.

Hokjes overstijgen

Op gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid ligt er ook nog heel wat werk op de plank. Als papa van 2 zoontjes van 4 en 8, wil ik me mee inzetten voor een veiliger en fietsvriendelijker Herentals. Toen een aantal raadsleden uit de oppositie aandacht vroegen voor de problematiek van overdreven snelheid, steunde ik vanuit de meerderheid hun vraag tot meer controles en efficiënter optreden van onze politie. Ook op die manier zorgde ik voor verbinding tussen meerderheid en oppositie.

Ik verbond ook meerderheid en oppositie toen ik samen met Peter Verpoorten de stad vroeg om de Curieuze Neuzen-actie helemaal te ondersteunen. Iedereen die een meter installeerde aan haar of zijn gevel, kreeg de deelnameprijs terugbetaald. Dat initiatief werd trouwens over heel Vlaanderen gekopieerd door allerhande lokale besturen. We zijn nu benieuwd naar de resultaten, zodat we in de toekomst zinvolle acties kunnen opzetten om onze luchtkwaliteit te verbeteren. Met het Stadspark en Begijnhofpark hebben we eindelijk nieuwe groene longen in Herentals, en er mag nog meer groen in het straatbeeld komen.

   

Creatieve lokale en sociale economie

Het liefst van al verbind ik mensen en ideeën uit verschillende sectoren. En zo droom ik ervan om mobiliteit, tewerkstelling, lokale en sociale economie te verbinden in 1 project: de HUBER of HELIVEROO.

Net zoals je in grote steden ubers of deliveroos ziet rijden met mensen of producten, zouden we door de oprichting van een Herentals Mobiliteitsbedrijf een riksja- of boodschappendienst kunnen ontwikkelen voor verplaatsingen en transport in en rond Herentals. Je zou hiermee extra (sociale) tewerkstelling kunnen garanderen, vriendelijke mobiliteit een kans geven, en tegelijk winkelen in Herentals aantrekkelijker maken.

Een spits cultuurbeleid

 • meer Boekerijen in Herentals
 • een verdubbeling en verbreding van de subsidies aan cultuur en verenigingen

(lees er meer over)

Welzijn & Zorg met een   

 • een Geïntegreerd Breed Onthaal voor wie steun nodig heeft
 • meer respect en ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers
 • warme en zorgzame buurten

(lees er meer over)

Verbinden werkt!

 • vriendelijk vervoer
 • samenwerken over partijgrenzen
 • verbind mobiliteit, lokale en sociale economie

(lees er meer over)

Coëzie

18 december 2018

De laatste Herentalse gemeenteraad van 2018 mocht ik afsluiten met een gedicht, een ollekebolle nog wel. De volledige tekst van mijn tussenkomst vind je hieronder. ** Voorzitter, Collega’s, 6 jaar geleden begonnen velen van ons met frisse moed aan een mandaat als gemeenteraadslid. Ik weet niet hoe het bij jullie… Meer lezen

Bericht aan de bevolking

10 oktober 2018

Dag Kiezer,Nog heel even, en het is gebeurd. Op 14 oktober stopt elke kandidaat-politicus met jullie lastig te vallen met propaganda, reclame, affiches en digitale advertenties. Maar eigenlijk begint het dan pas. Eerst en vooral dus mijn excuses als ik jullie digitale of werkelijke omgeving visueel vervuild heb met mijn… Meer lezen

On the Radio

10 oktober 2018

Neen, het zal hier niet gaan over Donna Summer. En -helaas- ook niet over Regina Spektor, die wat mij betreft tekende voor een van de allerbeste nummers ever. Het zal eerder gaan over Radio 2, die me vanmiddag interviewden over het gedichtje, dat iedereen moet helpen om een poëtische maar… Meer lezen

Het evangelie volgens Bartholomeus

9 oktober 2018

Zelfs wie vóór het zingen de kerk uitgaat, krijgt in Herentals nog een blijde boodschap mee… Meer lezen

Keuzestress

6 oktober 2018

Mien, Matthias of Dominique, Ingrid, Sarah, misschien de Rik, Pascal, Bieke, Evelyn, Patrik, Yoleen of dan toch Celine? Peter, Peter, Peter of Bert, Jan, Jan, Jan, misschien ook Gert, Tom, Tom, Tom, Polien niet vergeten, Bart, Bart, Bart, Joost mag het weten. Lieve (Snauwaert of Peeters. Eén van de twee).… Meer lezen

Stemadvies

4 oktober 2018

Voor wie moet ik nu eigenlijk stemmen, Bart? Hoe vaker ik de vraag krijg, des te meer ik ervan overtuigd geraak dat je met 1 stem op de ruwweg 22.000 in Herentals toch een verschil kan maken. Om die impact zo maximaal mogelijk te maken, hou je best in het… Meer lezen

Over mezelf

Ik ben 42, papa van Dis (8) en Cel (4), man van Griet, zoon van Monique en wijlen Staf, broer van Raf en Katrien.

Na omzwervingen in de culturele wereld ben ik sinds kort directeur van vzw TWERK, een sociale (werk)plaats voor mensen met autisme, vlakbij huis. We maken er chocolade en mensen gelukkig.

Ik maak ook graag theater, te vaak volgens sommigen, te weinig volgens mezelf. Dat doe ik bij KREUTZFELD Verein, maar ook geregeld in het dagelijks leven en in de politiek.

Ik heb dan wel wat politieke ervaring, maar leer nog elke dag bij.

Ik sta voor

 • Een verbindend beleid met hart, hoofd, buik en ballen.
 • Een spits, slim en warm sociaal en cultureel Herentals.
 • Speciale aandacht voor wie te weinig aandacht krijgt.

Ik droom van

 • Een samenleving waar iedereen mee kan.
 • Lachende mensen, gezellige straten en wijken vol leven.
 • Respect voor iedereen. En misschien zelfs liefde.