Meer Boekerijen!

Als ik ergens echt het verschil gemaakt heb de afgelopen jaren, dan was het wel in de Boekerij. In de Molekens stond de oude gemeentelijke bibliotheek leeg, en de Stad had plannen voor de verkoop ervan. Dat vond ik geen goed idee, want een aantal buurtbewoners hadden mooie en concrete plannen om die Boekerij te gaan gebruiken voor kleinschalige wijkactiviteiten. Dat was fantastisch, en door een aantal tussenkomsten in de gemeenteraad en bemiddeling bij het schepencollege, kon ik ervoor zorgen dat het pand niet verkocht werd. Met de initiatiefnemers werden goede afspraken gemaakt, en de Boekerij is nu al een jaar lang een bruisend wijkcentrum vol activiteiten voor iedereen in de buurt.

Morkhoven, Noorderwijk en Herentals hebben de volgende jaren meer Boekerijen nodig. Meer kleine ruimtes, waar mensen kunnen samenkomen, waar je kleine buurtfeestjes kan geven, waar iedereen een betaalbare plaats vindt om een vat te kunnen geven, om yogalessen te krijgen, om mekaar te ontmoeten, om gewoon gezellig samen te zijn. Waar dat vroeger in parochiezalen kon, wordt dat nu minder en minder vanzelfsprekend.

Met De Boekerij op de Molekens hebben we nu een model hoe dat kan: het stadsbestuur moet interessante ruimtes opsporen en samen met de buurt een lichte structuur opzetten, zonder veel paperasserij en poespas. Ik ben ervan overtuigd dat we op korte termijn zo minstens 3 extra wijkhuisjes kunnen opzetten, en dat heel veel mensen en verenigingen daar hun plaats kunnen krijgen.

Verenigingen verenigen

Herentals is de laatste jaren op cultuurvlak enorm veranderd. Het cultuurcentrum draait op volle toeren, en de volgende jaren krijgt de Kunstencampus vorm op de Molenvest.

Tegelijk is ook het klassiekere verenigingsleven fel aan het evolueren. Verenigingen moeten niet alleen hun plaats krijgen in stedelijke infrastructuur (of in nieuwe Boekerijen…), ze verdienen ook extra financiële steun.

De afgelopen jaren bleef het totale bedrag in de begroting voor subsidies aan onze sociaal-culturele verenigingen ongewijzigd. Het totaalbedrag is al geruime tijd zelfs niet geïndexeerd, terwijl voor die verenigingen het leven niet alleen duurder werd, maar ook ingewikkelder: meer administratie en kosten qua verzekeringen, privacy en technologie hebben hun prijs.

Daarom pleit ik voor een verdubbeling van het bedrag voor werkings- en projectsubsidies aan onze cultuurverenigingen. Dat klinkt spectaculair. Maar als je weet dat er nu jaarlijks gemiddeld 25.000 EUR wordt voorzien voor 47 verenigingen, dan is een verdubbeling ervan perfect haalbaar binnen het grote stadsbudget. En tegelijk geeft het ook een echte aanmoediging aan iedereen die Herentals mee doet bruisen.

Ik zou het algemene subsidiebeleid zelfs willen actualiseren, verfijnen, en ook volle aandacht geven aan sport-, jeugd- en andere verenigingen. Want meer en meer passen verenigingen of evenementen niet alleen meer in dat ene hokje cultuur of dat ene vakje sport. Al wie een niet-commercieel initiatief organiseert dat Herentals meer zuurstof geeft, heeft immers recht op onze steun. Of het nu gaat om een voorstelling, een tentoonstelling, een beachvolleytoernooi of een culinair festivalletje.

Een spits cultuurbeleid

 • meer Boekerijen in Herentals
 • een verdubbeling en verbreding van de subsidies aan cultuur en verenigingen

(lees er meer over)

Welzijn & Zorg met een   

 • een Geïntegreerd Breed Onthaal voor wie steun nodig heeft
 • meer respect en ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers
 • warme en zorgzame buurten

(lees er meer over)

Verbinden werkt!

 • vriendelijk vervoer
 • samenwerken over partijgrenzen
 • verbind mobiliteit, lokale en sociale economie

(lees er meer over)

Herentals goes international goes regional

21 september 2018

Iets gemist? Gisteren besteedde RTV een beetje aandacht aan lokaal nieuws dat in de Verenigde Staten werd opgepikt, waardoor het op zijn beurt door een regionale zender werd opgepikt. Van Herentals via de USA terug naar de Kempen, dus. De media, ge kunt daar niet aan uit. Het fragment zie… Meer lezen

Een sociaal debat

15 september 2018

Vanochtend organiseerden Het Sociaal Forum Kempen, de Fakkel en de Herentalse Adviesraad voor personen met een handicap een debat rond het sociaal beleid van Herentals. We keken naar het verleden, de actuele toestand(en), en natuurlijk vooral naar de plannen van elke partij voor de toekomst. Samen met de experts van… Meer lezen

Zorgen voor Morgen

12 september 2018

Vanmiddag stelde Bewegingspunt Herentals een belangrijk document voor: Zorgen voor Morgen, een memorandum dat de politieke partijen en hun kandidaten aan hun oren trekt. Je vindt er meer over op www.zorgenvoormorgen.be. Het is een ongelooflijk belangrijk document. Ik was zelf betrokken bij het hele proces, samen met Matthias, Rutger en… Meer lezen

29 kandidaat-schepenen!

8 september 2018

Door de kerk is een kogel geschoten. 29 kandidaten gaan voor CD&V Herentals, en ik ben er eentje van. Interesse in de hele lijst? Conferatur infra! Meer lezen

Spannend…

29 augustus 2018

Heel binnenkort, maar dan echt hééééél binnenkort, start CD&V Herentals met de campagne. De lijst wordt dan bekend, maar vooral de speerpunten waarmee we de toekomst willen vormgeven. Ik hoop alvast mijn steentje te kunnen bijdragen. Meer lezen

Een nieuwe herfst, een nieuwe site

21 augustus 2018

Ondertussen zijn we druk aan het bricoleren geslagen. September komt eraan: een nieuw schooljaar, maar vooral de kick-off van een hete herfst. Campagne, weet je wel. Deze site zal dus wel wat veranderingen doormaken. Nieuwe kleurtjes, nieuwe icoontjes, … Maar -hopelijk toch vooral: nieuwe inhoud. Stay Tuned! Meer lezen

Over mezelf

Ik ben 42, papa van Dis (8) en Cel (4), man van Griet, zoon van Monique en wijlen Staf, broer van Raf en Katrien.

Na omzwervingen in de culturele wereld ben ik sinds kort directeur van vzw TWERK, een sociale (werk)plaats voor mensen met autisme, vlakbij huis. We maken er chocolade en mensen gelukkig.

Ik maak ook graag theater, te vaak volgens sommigen, te weinig volgens mezelf. Dat doe ik bij KREUTZFELD Verein, maar ook geregeld in het dagelijks leven en in de politiek.

Ik heb dan wel wat politieke ervaring, maar leer nog elke dag bij.

Ik sta voor

 • Een verbindend beleid met hart, hoofd, buik en ballen.
 • Een spits, slim en warm sociaal en cultureel Herentals.
 • Speciale aandacht voor wie te weinig aandacht krijgt.

Ik droom van

 • Een samenleving waar iedereen mee kan.
 • Lachende mensen, gezellige straten en wijken vol leven.
 • Respect voor iedereen. En misschien zelfs liefde.