Meer Boekerijen!

Als ik ergens echt het verschil gemaakt heb de afgelopen jaren, dan was het wel in de Boekerij. In de Molekens stond de oude gemeentelijke bibliotheek leeg, en de Stad had plannen voor de verkoop ervan. Dat vond ik geen goed idee, want een aantal buurtbewoners hadden mooie en concrete plannen om die Boekerij te gaan gebruiken voor kleinschalige wijkactiviteiten. Dat was fantastisch, en door een aantal tussenkomsten in de gemeenteraad en bemiddeling bij het schepencollege, kon ik ervoor zorgen dat het pand niet verkocht werd. Met de initiatiefnemers werden goede afspraken gemaakt, en de Boekerij is nu al een jaar lang een bruisend wijkcentrum vol activiteiten voor iedereen in de buurt.

Morkhoven, Noorderwijk en Herentals hebben de volgende jaren meer Boekerijen nodig. Meer kleine ruimtes, waar mensen kunnen samenkomen, waar je kleine buurtfeestjes kan geven, waar iedereen een betaalbare plaats vindt om een vat te kunnen geven, om yogalessen te krijgen, om mekaar te ontmoeten, om gewoon gezellig samen te zijn. Waar dat vroeger in parochiezalen kon, wordt dat nu minder en minder vanzelfsprekend.

Met De Boekerij op de Molekens hebben we nu een model hoe dat kan: het stadsbestuur moet interessante ruimtes opsporen en samen met de buurt een lichte structuur opzetten, zonder veel paperasserij en poespas. Ik ben ervan overtuigd dat we op korte termijn zo minstens 3 extra wijkhuisjes kunnen opzetten, en dat heel veel mensen en verenigingen daar hun plaats kunnen krijgen.

Verenigingen verenigen

Herentals is de laatste jaren op cultuurvlak enorm veranderd. Het cultuurcentrum draait op volle toeren, en de volgende jaren krijgt de Kunstencampus vorm op de Molenvest.

Tegelijk is ook het klassiekere verenigingsleven fel aan het evolueren. Verenigingen moeten niet alleen hun plaats krijgen in stedelijke infrastructuur (of in nieuwe Boekerijen…), ze verdienen ook extra financiële steun.

De afgelopen jaren bleef het totale bedrag in de begroting voor subsidies aan onze sociaal-culturele verenigingen ongewijzigd. Het totaalbedrag is al geruime tijd zelfs niet geïndexeerd, terwijl voor die verenigingen het leven niet alleen duurder werd, maar ook ingewikkelder: meer administratie en kosten qua verzekeringen, privacy en technologie hebben hun prijs.

Daarom pleit ik voor een verdubbeling van het bedrag voor werkings- en projectsubsidies aan onze cultuurverenigingen. Dat klinkt spectaculair. Maar als je weet dat er nu jaarlijks gemiddeld 25.000 EUR wordt voorzien voor 47 verenigingen, dan is een verdubbeling ervan perfect haalbaar binnen het grote stadsbudget. En tegelijk geeft het ook een echte aanmoediging aan iedereen die Herentals mee doet bruisen.

Ik zou het algemene subsidiebeleid zelfs willen actualiseren, verfijnen, en ook volle aandacht geven aan sport-, jeugd- en andere verenigingen. Want meer en meer passen verenigingen of evenementen niet alleen meer in dat ene hokje cultuur of dat ene vakje sport. Al wie een niet-commercieel initiatief organiseert dat Herentals meer zuurstof geeft, heeft immers recht op onze steun. Of het nu gaat om een voorstelling, een tentoonstelling, een beachvolleytoernooi of een culinair festivalletje.

Een spits cultuurbeleid

 • meer Boekerijen in Herentals
 • een verdubbeling en verbreding van de subsidies aan cultuur en verenigingen

(lees er meer over)

Welzijn & Zorg met een   

 • een Geïntegreerd Breed Onthaal voor wie steun nodig heeft
 • meer respect en ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers
 • warme en zorgzame buurten

(lees er meer over)

Verbinden werkt!

 • vriendelijk vervoer
 • samenwerken over partijgrenzen
 • verbind mobiliteit, lokale en sociale economie

(lees er meer over)

Coëzie

18 december 2018

De laatste Herentalse gemeenteraad van 2018 mocht ik afsluiten met een gedicht, een ollekebolle nog wel. De volledige tekst van mijn tussenkomst vind je hieronder. ** Voorzitter, Collega’s, 6 jaar geleden begonnen velen van ons met frisse moed aan een mandaat als gemeenteraadslid. Ik weet niet hoe het bij jullie… Meer lezen

Bericht aan de bevolking

10 oktober 2018

Dag Kiezer,Nog heel even, en het is gebeurd. Op 14 oktober stopt elke kandidaat-politicus met jullie lastig te vallen met propaganda, reclame, affiches en digitale advertenties. Maar eigenlijk begint het dan pas. Eerst en vooral dus mijn excuses als ik jullie digitale of werkelijke omgeving visueel vervuild heb met mijn… Meer lezen

On the Radio

10 oktober 2018

Neen, het zal hier niet gaan over Donna Summer. En -helaas- ook niet over Regina Spektor, die wat mij betreft tekende voor een van de allerbeste nummers ever. Het zal eerder gaan over Radio 2, die me vanmiddag interviewden over het gedichtje, dat iedereen moet helpen om een poëtische maar… Meer lezen

Het evangelie volgens Bartholomeus

9 oktober 2018

Zelfs wie vóór het zingen de kerk uitgaat, krijgt in Herentals nog een blijde boodschap mee… Meer lezen

Keuzestress

6 oktober 2018

Mien, Matthias of Dominique, Ingrid, Sarah, misschien de Rik, Pascal, Bieke, Evelyn, Patrik, Yoleen of dan toch Celine? Peter, Peter, Peter of Bert, Jan, Jan, Jan, misschien ook Gert, Tom, Tom, Tom, Polien niet vergeten, Bart, Bart, Bart, Joost mag het weten. Lieve (Snauwaert of Peeters. Eén van de twee).… Meer lezen

Stemadvies

4 oktober 2018

Voor wie moet ik nu eigenlijk stemmen, Bart? Hoe vaker ik de vraag krijg, des te meer ik ervan overtuigd geraak dat je met 1 stem op de ruwweg 22.000 in Herentals toch een verschil kan maken. Om die impact zo maximaal mogelijk te maken, hou je best in het… Meer lezen

Over mezelf

Ik ben 42, papa van Dis (8) en Cel (4), man van Griet, zoon van Monique en wijlen Staf, broer van Raf en Katrien.

Na omzwervingen in de culturele wereld ben ik sinds kort directeur van vzw TWERK, een sociale (werk)plaats voor mensen met autisme, vlakbij huis. We maken er chocolade en mensen gelukkig.

Ik maak ook graag theater, te vaak volgens sommigen, te weinig volgens mezelf. Dat doe ik bij KREUTZFELD Verein, maar ook geregeld in het dagelijks leven en in de politiek.

Ik heb dan wel wat politieke ervaring, maar leer nog elke dag bij.

Ik sta voor

 • Een verbindend beleid met hart, hoofd, buik en ballen.
 • Een spits, slim en warm sociaal en cultureel Herentals.
 • Speciale aandacht voor wie te weinig aandacht krijgt.

Ik droom van

 • Een samenleving waar iedereen mee kan.
 • Lachende mensen, gezellige straten en wijken vol leven.
 • Respect voor iedereen. En misschien zelfs liefde.