Getrokken

Dag Storpsgenoot,

 

Onze ploeg staat klaar, ons programma is klaar. Helemaal onderaan deze pagina kan je het lezen, maar je kan het hier ook downloaden, bijvoorbeeld. Die 50 pagina’s samenvatten in enkele puntjes is niet zo eenvoudig. Dus dit wordt een wat langer bericht. Sorry op voorhand.

Een veranderende wereld vraagt een andere bril.

Op 6 jaar tijd kan veel veranderen. Onvoorspelbare zaken hebben soms een enorme impact op wat je eerder hoopte te realiseren. Wie had in 2018 kunnen vermoeden dat we in de volgende 6 jaren 3 grote crisissen te verduren zouden krijgen? Zowel het coronavirus, de oorlog in Oekraïne als de energiecrisis hebben de afgelopen jaren een zware stempel gedrukt op ons dagelijks leven en op ons lokaal bestuur. Samen met heel veel mensen, organisaties en overheden in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven hebben we met man en macht gestreden om allereerst die crisissen aan te pakken. Onze focus lag op een kwalitatieve dienstverlening naar alle inwoners en in het bijzonder naar kwetsbare personen die nog sterker de gevolgen van die turbulente wereld ondervonden.

Naast die crisissen zien we ook een aantal stevige uitdagingen op langere termijn op ons afkomen. Zo zijn er onder meer de klimaatverandering, het mobiliteitsvraagstuk, de vergrijzing en de hogere nood aan zorg, een diverser wordende samenleving, een hoge werkdruk en een overbeladen omgeving die leidt tot fysieke en mentale problemen.

Al die thema’s vragen om een doordachte aanpak met een blik op de toekomst. Een hoop denkwerk, analyse en planning is broodnodig. Een lokaal bestuur moet zich daarop voorbereiden en organiseren. Tegelijk moeten ze de dagelijkse dienstverlening naar mensen, verenigingen, organisaties en ondernemingen blijven waarmaken. In elke straat, elke buurt, elke wijk en elk dorp.

 

(Bij)sturen doorheen woelig water.

De afgelopen 6 jaar stond cd&v mee aan het roer van onze stad. We moesten vaak door woelig water navigeren. Daarbij gaven we duidelijk de hoogste prioriteit aan het welzijn van onze inwoners. We zorgden voor een stevige sociale basis, voor steun voor wie het moeilijk heeft en voor zorg en gezondheid. We streefden naar een efficiënte samenwerking met de vele diensten die instaan voor ons welzijn: het ziekenhuis, de woonzorgcentra, armoede- en welzijnsorganisaties, de Eerstelijnszone, de politie en brandweer.

We maakten ook werk van een doorgedreven langetermijnplanning die onze gemeente en zijn inwoners moet versterken in tijden van klimaatverandering, vergrijzing, drukte en stress. Er liggen concrete cijfers, studies, analyses en plannen klaar voor ruimte, mobiliteit, energie, huisvesting, openbaar groen, onze vesten, toerisme en intergemeentelijke samenwerking. Dat werd hoog tijd.

Jammer genoeg zijn een aantal van die plannen nog niet zichtbaar uitgevoerd of formeel goedgekeurd. Dat is onder andere te wijten aan die grote crisissen, maar ook aan de hoge druk die op onze diensten ligt. Inwoners én hogere overheden verwachten steeds meer van een stadsbestuur. We vinden helaas niet altijd de tijd, ruimte, het personeel of de financiële middelen om alles snel te realiseren.

 

De PLUS is nodig.

Op heel wat domeinen hebben we nood aan een PLUS. Daarom worden we cd&vPLUS. We willen resoluut een tandje bijsteken. Onze grootste prioriteiten zijn mobiliteit, goed en betaalbaar wonen en verenigingen en vrijwilligers. Tegelijk trekken we ons warme en stevige sociale beleid helemaal door, en willen we meer aandacht voor goed onderhouden en veilige straten, paden, pleintjes en parken.

Een andere PLUS crëeren we door onze klassieke partijstructuur te doorbreken. Op onze lijst maken we plaats voor een aantal frisse en gemotiveerde kandidaten, die je misschien niet meteen met de klassieke cd&v associeert. Zij zorgen voor een vers engagement met vernieuwende ideeën en tonnen enthousiasme en gaan mee zorgen voor die PLUS, door hun enthousiasme, door nieuwe ideeën, met nieuwe energie. Voor 20 van de 29 kandidaten op onze cd&v-PLUSlijst is het hun eerste campagne. 15 mensen van onze lijst hebben geen partijkaart. Ik noem het soms ons eigen kleine lokale “Les Engagés”-project.

Tot slot staat onze PLUS voor “positief”. We willen weg van polarisering, slogans en negativiteit. Om dingen te veranderen is samenwerking nodig. Tussen mensen, verenigingen, ondernemingen en – jawel – tussen politieke partijen. We willen weg van het grote gelijk en meer verbinden. Een SAMENleving geef je immers SAMEN vorm.

Zorg jij mee voor die PLUS? Polien, Matthias, An, Roald, Abi, Tom, Stefan, Jo, Chris, Nadia, Bart, Nikolaas, Bert, Nancy, Katrien, Heidi, Katleen, Katrien, Silke,Marc, Nel, Jef, René, Peter, Sofie, Bart, Patrick en Mien al zeker wel.

Onze PLUS-punten

We beginnen ons programma bewust met Welzijn, Zorg & Sociale Zaken. We ontwikkelden een uiterst stevig én warm beleid, met een brede waaier aan dienstverlening. Dat is niet altijd opvallend zichtbaar. Maar wanneer het even wat moeilijker gaat in je leven, is net die steun en dienstverlening ontzettend belangrijk. Een kleine tegenslag kan verstrekkende gevolgen hebben, en daarin willen wij je helpen.

 

Ons warme beleid trekken we helemaal door. We geven bijzondere aandacht aan de versterking van ons ziekenhuis, Welzijnsvereniging Sint-Anna (die veel meer wordt dan een woonzorgcentrum) en aan zorgzame buurten, wijken en dorpen. De steun aan onze mantelzorgers willen we uitbreiden en ook de kinderopvang verstevigen we verder. Een nieuw initiatief is een Paperassenploeg, die actief naar de mensen trekt en hen gidst doorheen de doolhof van administratie, regels en premies. De Paperassenploeg geeft EHBA: eerste hulp bij administratieve rompslomp.

 

Goed, veilig en betaalbaar leven en wonen is ons tweede bijzondere aandachtspunt. Daarbij staan leefbuurten centraal. Ze vormen het uitgangspunt en de kern voor een effectief beleid op gebied van wonen, welzijn, zorg, mobiliteit en zelfs recreatie.

We willen in onze gemeente meer ruimte voor groen en water creëren om ons te wapenen tegen de klimaatverandering. De “Groene Vaart” Augustijnenlaan-Belgiëlaan-Olympiadelaan wordt de levensader van ons centrum. Tegen 2030 realiseren we 300 nieuwe betaalbare huur- en koopwoningen. We maakten een mobiliteits-, circulatie- en parkeerplan op dat we helemaal uitrollen. Een nieuwe toegewijde Padenbrigade moet permanent zorgen voor een beter onderhoud van onze straten, paden, parken, pleintjes en groen.

 

We merkten de afgelopen maanden dat Herentals, Noorderwijk en Morkhoven kunnen bruisen. Talloze vrijwilligers, verenigingen én ondernemers zorgen voor leven in de brouwerij in onze stad en deelgemeenten, via sympathieke projecten en evenementen. Zij krijgen onze volledige steun als organisatorische partners in verbindende evenementen.

Daarom willen we onze verenigingen opnieuw verenigen. We evalueren en verfijnen hun subsidies en geven de vroegere adviesraden meer ondersteuning en structuur. Op de locatie ’t Hof en het binnengebied tussen de Grote Markt en de Belgiëlaan geven we prioriteit aan een stadsfeest- en fuifzaal en ruimte voor de verenigingen en de jeugd. In ons toeristisch en erfgoedbeleid leggen we de focus op ons groen, ons water, onze landschappen en bossen, maar ook op onze monumenten en onze lokale ondernemers. Meer dan vroeger moeten we werk maken van een open dialoog en constructieve samenwerking.

 

Om dat allemaal te realiseren, is er niet alleen samenwerking nodig. Maar ook tijd, geld, en energie. Omdat we de belastingen niet willen verhogen, moeten we grote punten en projecten slim en gefaseerd aanpakken. Niet alles kan op 6 jaar tijd gerealiseerd worden, dat geven we eerlijk toe. Sowieso moeten we ook durven kijken hoe een verdere samenwerking en fusie met onze bevriende Netelandgemeenten Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar kan leiden tot de slagkracht van een lokaal bestuur, zonder dat de nabijheid van dienstverlening in het gedrang komt.

 

We blijven werken aan meer waarde en warmte voor iedereen in ons geweldige storp, dat zoveel troeven en zoveel uitdagingen heeft. Samen zorgen we voor een PLUS, dus.

Een PLUS voor Morkhoven, Noorderwijk en Herentals

Hieronder vind je ons volledige programma, waarmee we de debatten en de onderhandelingen voor een bestuursakkoord zullen aangaan. Misschien zullen we enkele concrete punten nog niet vermeld hebben. Onze excuses alvast; als je nog opmerkingen hebt, nemen we die graag mee. Downloaden kan ook, natuurlijk, en wel hier.

een PLUS, dus

Bij deze site krijg je wat koekjes. Geïnteresseerd in de ingrediënten? Lees de cookie policy.