Gekandideerd

De laatste maanden krijg ik – hoe zou dat komen?  –  wel meer de vraag of ik burgemeester wil worden.

Mijn antwoord:

ja, ik ben kandidaat-burgemeester.

Maar dan moeten cd&vPLUS en ikzelf als lijsttrekker wel heel veel stemmen halen.

Ik ben het trouwens al een aantal weken geweest. Waarnemend, dan toch. Ik verving de burgemeester bij vakantie of afwezigheid, en mocht dan bijvoorbeeld het schepencollege voorzitten. Of ik was “van wacht” voor noodgevallen en calamiteiten. En vooral: ik moest veel brieven en beslissingen tekenen. En ja: het smaakte naar meer.

 

Je weet waarschijnlijk wel dat er wat te veranderen staat, op 13 oktober. We zitten immers met een semi-rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. En dat leidt wel tot wat onduidelijkheid.

Wie wordt burgemeester, hoe zit dat nu écht?

Da’s eigenlijk vrij duidelijk omschreven in de nieuwe regelgeving: wie het hoogste aantal voorkeurstemmen haalt van de grootste fractie van de meerderheid. Als die weigert, gaat het naar de volgende binnen die fractie, enzovoort enzoverder. Pas als al die verkozenen geweigerd hebben, gaat het naar de volgende fractie.

Toch nog een addertje: eerst een meerderheid vinden.

Maar! Vooraleer er een meerderheid is, is er eerst het initiatiefrecht. Dat komt het eerst toe aan de stemmenkampioen van de grootste lijst. Die krijgt 14 dagen om een meerderheid te vormen. Nadien krijgt de stemmenkampioen van de tweede grootste lijst eventueel de volgende 14 dagen de kans. Enozvoort enzoverder, in afnemende volgorde van lijstgrootte.

Een totaal fictief voorbeeld:

Stel dat Jan Van Nueten van de lijst VOOR-A het meeste voorkeurstemmen haalt, maar de lijst NV-UIT daarentegen in totaal de meeste stemmen, dan is NV-UIT aan zet.
Stel dat Pascal Bertels binnen díé lijst de meeste voorkeurstemmen haalt, dan krijgt hij het initiatiefrecht voor 14 dagen.

Als hij een meerderheid gevonden krijgt, wordt hij burgemeester.
En niet Jan van Nueten.

Tenzij Pascal en Jan een meerderheid sluiten, en Pascal en alle NV-UIT-verkozenen het burgemeesterschap weigeren. Want dan mag VOOR-A de burgemeester leveren, dus in de eerste plaats Jan Van Nueten.

 

Wordt het te ingewikkeld?

Stem dan gewoon op de vele fantastische kandidaten van cd&vPLUS, en op Bart Michiels, natuurlijk.
Als die lijst de meeste stemmen haalt, en Bart de meeste voorkeurstemmen binnen die lijst, dan krijgen Bart en cd&vPLUS het initiatiefrecht voor 14 dagen. Als verbindende partij en figuur zullen zij er wel in slagen om een meerderheid te vormen. Met Bart als burgemeester.

 

Bij deze site krijg je wat koekjes. Geïnteresseerd in de ingrediënten? Lees de cookie policy.