Gestoeft

Dit stukje vind ik het moeilijkste om te schrijven. Maar het moet, zo zeggen ze me.

Als ikzelf terugkijk op de afgelopen jaren, heb ik eigenlijk wel wat gerealiseerd. Maar ik huiver er wat voor om te veel pluimen op mijn eigen hoed te steken, want alle projecten hieronder zijn alleen maar gelukt dankzij heel veel inzet van heel veel mensen. Fier uitpakken met iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn, of met iets dat met geld van elke belastingbetaler gerealiseerd werd, het blijft een beetje wringen.

Maar toch. Hier en daar heb ik wat steentjes verlegd in de rivier, die daardoor wat anders ging stromen. Volgens sommigen blijven die verdiensten te veel onder de radar. Dus zet ik maar eens een aantal punten in de verf die misschien te weinig opvielen.

Zo mag ik al 18 jaar een heel actieve rol opnemen in ons ziekenhuisbestuur. Als je het AZ van pakweg 2006 vergelijkt met dat van nu, dan denk ik wel dat ik daar mee voor een spectaculaire transformatie heb kunnen zorgen. En het is misschien eerder symbolisch, maar ik heb gezorgd voor het Knuffelcontact dat je vindt voor het ziekenhuis, in Morkhoven en in 6 andere buurgemeenten. Met dat kunstwerk herdenken we niet alleen de covidcrisis, maar geven we ook letterlijk een plaats aan schoonheid en verbondenheid. Dat mag ook wel eens, vind ik.

Onze armoedeorganisaties De Fakkel en De Dorpel ontvingen tot 2018 zo’n 5.000 euro per jaar. In 2019 werd dat 11.900 euro. In 2023 zorgde ik voor nog eens 40.000 euro extra per jaar, zodat ze nu eindelijk een stevigere basis kregen voor hun essentiële werk. Maar dat werd geen blanco cheque. Tegelijk zorgden we voor een heel duidelijk kader van afspraken en voor een vernieuwde en veel stevigere samenwerking tussen alle organisaties, de stad en het OCMW. Dat bleef misschien onder de radar, maar is wel heel sterk, hartelijk én slim beleid. In onze gemeente wordt het vaak niet opgemerkt, maar bovenlokaal krijgen we heel vaak complimenten.

Binnen en buiten de Kempen kijken ze vaak met bewondering naar het Herentalse seniorenbeleid, het dienstencentrum, onze sociale dienst, de Cirkel(shop) als voorbeeld van wat een sociale kruidenier kan zijn. Of naar ons woonzorgcentrum, onze sociale economie, naar de samenwerking met mensen met een beperking en hun organisaties, naar de samenwerking tussen politie, gerecht en welzijnswerk. Al die thema’s vragen heel veel inspanningen, en heel veel onzichtbaar werk, ook van een schepen. Niet voor niets kwam het eerste Overkophuis van de Kempen in Herentals.

We zijn qua sociaal beleid gewoon de sterkste, hartelijkste en slimste gemeente in onze provincie.

Bij deze site krijg je wat koekjes. Geïnteresseerd in de ingrediënten? Lees de cookie policy.