Mag ik je persoonlijk informeren? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!

Nog even

2 februari 2021

dagorde uitgelicht

Als alles goed gaat, leg ik vanavond de eed af, en word ik schepen in opvolging van de onopvolgbare Peter Bellens.

Maar voor we zover zijn, dient nog een en ander te gebeuren.

Allereerst dient er een nieuwe voorzitter van de gemeenteraad geïnstalleerd te worden. Goede vriend Rutger Moons krijgt de taak om de volgende jaren de gemeenteraadszittingen te mogen leiden én deze gemeenteraad ook te vertegenwoordigen waar dat hoort.
De afgelopen twee jaar heb ik de eer en het voorrecht gehad om dat te mogen doen. Ik zal niet beweren dat dit altijd makkelijk was, of dat ik die functie altijd foutloos heb uitgevoerd.

Soms was het inderdaad een hele uitdaging om de vele stemmen die de gemeenteraad heeft volledig te laten weerklinken, zeker ook omdat elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Ik hoorde van de meerderheid vaak dat ik bepaalde oppositiestemmen teveel ruimte gaf en anderzijds was de oppositie niet altijd tevreden met hoe ik hen al dan niet aan het woord liet. Als de waarheid ergens in het midden ligt, dan lijkt dat dus wel mee te vallen. Waar ik het meeste voldoening uit haalde, was wanneer we ter zitting, soms door de wijziging van enkeleontwerpbesluit1 woorden of zinnen aan een besluit, een volledige consensus haalden tussen meerderheid en oppositie. Het lastigste vond ik de vele technische regietaken die een voorzitter ook op zich moet nemen, zeker nu er ook live gestreamd wordt en digitaal vergaderd.

In alle geval: ik heb dat graag gedaan. Wat ik wel onderschatte was het vele handtekenwerk dat zo’n voorzitter op zijn bord/bureau krijgt. Ik maakte vaak handig gebruik van mijn middagpauze om langs te lopen op het Administratief Centrum. En toch minstens 2 keer per maand mocht de voorzitter een aantal koop- of verkoopaktes gaan tekenen bij de notaris. Ik vermoed dat ik zowat alle notarissen in een straal van 30 kilometer rond Herentals wel eens heb bezocht.

Ik wens Rutger dus heel veel succes bij een functie die je eigenlijk toch zelf helemaal vormgeeft. Ik twijfel er niet aan dat hij dat goed zal doen, in een totaal andere stijl dan de mijne. En dat is maar goed ook.

Het is vervolgens aan Rutger om die gemeenteraad te leiden. Op dat moment heb ik dan even weinig om handen. Want het is pas na die gemeenteraad, en tijdens de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn die nadien begint, dat ik terug naar voren geroepen word.

Het is immers de raad voor maatschappelijk welzijn (die sinds deze legislatuur identiek is aan de gemeenteraad, maar wel een aparte vergadering vormt) die de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst aanduidt. En dan pas wordt die voorzitter toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen, als zesde schepen. Vanaf dan is het me ook vergund om op vragen van de raadsleden te antwoorden.

Kan u nog volgen? Dat hoeft niet per se, want zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn zijn live te volgen, via audiostream of Youtube. De audiostreams vind je hier, en de Youtube-beelden via deze link.

Als Rutger zijn best doet, vermoed ik dat mijn eedaflegging zo rond 22.00 u zal plaatsvinden. Maar daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur.

 

Delen mag!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Mag ik je persoonlijk informeren? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief!