Schavuiten

Oops, we did it again.

De geschiedenis heeft zich vandaag herhaald. Zowel 12 als 6 jaar geleden lanceerde ik een eigen peiling, en zowel 12 als 6 jaar geleden draaide die geweldig in de soep.

Zo ook vandaag. Op dit ogenblik (maandag 1 oktober rond 20 over 8 ’s avonds) is deze peiling amper 8 uur online, en de resultaten zijn overweldigend. Maar liefst 4.521 stemmen werden al uitgebracht, met veelzeggende resultaten.

De eerlijkheid gebiedt ons wel erbij te vermelden dat die meer dan 4.500 stemmen werden uitgebracht door… slechts 151 verschillende bezoekers/IP-adressen. De titel van de peiling in kwestie (statistisch totaal onverantwoord”) bleek dus helemaal te kloppen.

Wat hebben we er (tot nu toe) uit geleerd?

  1. Ik en peilingen, het zal nooit wat worden. Ze draaien altijd in de soep.
  2. Er waren tot nu toe zo’n 4.500 stemmen, uitgebracht door 150 verschillende bezoekers. Dat betekent dat 1 bezoeker gemiddeld 30 keer een bolletje aanklikte. Respect! (En tegelijk: wat een geluk dat het meervoudig stemrecht werd afgeschaft in 1919.)
  3. Van al die klikkers zijn de sp.a- en N-VA-aanhangers bij de ijverigste. Zij klikten samen maar liefst 1410 en 1383 keer. Waarschijnlijk hebben zij ook het meeste tijd? CD&V trekt ocharme 20 kliks, en Groen, Open Vld-HNM, Stadslijst en Herentals-Anders kregen helemaal geen kliks. Vlaams Belang verdient een aanmoedigingspremie voor zo’n 84 stemmen, maar kan dus helemaal niet op tegen rood of geel.
  4. Eén lichtpuntje: maar liefst 1470 keer werden ‘de goei’ aangevinkt. Er is dus nog hoop.

Uiteraard willen we deze peiling nog onverantwoorder krijgen. Klikken jullie mee?